Het probleem is niet wat we dissociëren maar dat we dissociëren.

“Freud’s mistake was in thinking the problem was ‘what’ a person dissociates – that there is something rotten there that must be looked at. He failed to recognize that there is nothing rotten. In contrast to Freud, Jesus says, to repeat this central point, that the problem is not ‘what’ we dissociate but ‘that’ we dissociate. In other words, it does not matter what we split off and what we do not want to look at. The problem is simply that we are splitting off, that we are actively choosing to separate. This is where the guilt is, because it is reminiscent, as is everything in the world, of the original splitting off from our Source. Similarly, defenses are not the problem; it is the idea that we think we need defenses that is the problem. It makes no sense, after all, to defend against a problem that is not there.”
Ending Our Escape From Love – Kenneth Wapnick, Page 47.

“Freud maakte de vergissing om te denken dat het probleem datgene was wat iemand dissocieert – dat er een rotte plek is waarnaar gekeken moet worden. Hij zag niet in dat er geen rotte plek is. Om dit centrale punt nog eens te herhalen, Jezus zegt in tegenstelling tot Freud dat het probleem niet is wat we dissociëren maar dat we dissociëren. Met andere woorden, het maakt niet uit wat we afgesplitst hebben en waar we niet naar willen kijken. Het probleem is eenvoudig dat we afsplitsen, dat we er daadwerkelijke voor kiezen om afgescheiden te zijn. Daar ligt de schuld, omdat dit, evenals alles in de wereld, ons herinnert aan de oorspronkelijke afsplitsing van onze Bron. Zo zijn verdedigingen evenmin het probleem; het probleem is de overtuiging dat we denken verdedigingen nodig te hebben. Het heeft per slot van rekening geen zin om je te verdedigen tegen een probleem dat niet bestaat.”
Je vlucht voor liefde loslaten – Kenneth Wapnick, pagina 43.

Image may contain: 1 person, sitting, ocean and text

2 reacties
 1. Dit is op illusje herblogden reageerde:

  Volgende week zaterdag en zondag vindt dan eindelijk de workshop van Gary Renard plaats in Soest.
  En het is me zowaar gelukt het 2e en 3e boek: Jouw onsterfelijke werkelijkheid én De liefde is niemand vergeten, opnieuw uit te geven, nu bij uitgeverij Inner Peace Publications.
  Alle drie de boeken, dus ook het 1ste, De verdwijning van het universum zijn hiermee weer beschikbaar. Ze worden aangeboden op de boekentafel tijdens het workshop weekend en zijn vanaf die tijd ook via de webwinkel van Inner Peace Publications, via Miracles in Contact, Bol.com en verder te bestellen bij alle boekenwinkels in Nederland en België.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank voor de reactie Marije. Was een beetje aan het knoeien, het her-blog bericht was bedoelt voor bij een ander artikel. Heb het extra bericht verwijderd, maar het blog is toch her-geblogd en weet even niet hoe ik dat moet veranderen. Maar ja, tis ook geen ramp… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: