Zelf-sabotage/haat

… over zelf-sabotage, zelfhaat en eerlijk en oordeelloos leren kijken naar dit hele ego mechanisme. Kijk ik hiernaar olv mijn keuze voor de ego kant van de denkgeest, dan zal dat de angst en de haat alleen nog maar versterken, ik (denkgeest) ben in staat dit waar te nemen. Ik (denkgeest) zal, als ik bereid ben heel eerlijk te kijken naar mijn eigen gedachtes, om maar wat ego zelf saboterende mogelijkheden te noemen die mogelijk zijn: geen zin hebben om te kijken, steeds afgeleid worden, ineens honger krijgen, eerst nog even koffie, oh, is het al zo laat ik moet opschieten, oh, dit moet ik bespreken, want dit moet iedereen weten, plotseling midden in het filmpje heel ergens anders zitten met mijn gedachten, gestoord worden door iets of iemand enz… En dit vereist eerlijk kijken, en dat kan alleen als ik bereid ben al mijn gedachten onder ogen te zien en daar ‘hulp’ bij te vragen aan de symbolen van mijn Juist gerichte denkgeest: HG/J.
Er zijn immers maar twee mogelijkheden waarmee ik (denkgeest) denk: ego of Heilige Geest, respectievelijk symbolen voor zonde, schuld, angst, of het symbool voor Liefde, de non-dualistische toestand die we God, Liefde, Eenheid, Waarheid kunnen noemen.
Er is geen derde mogelijkheid van een lichaam dat denkt en beslist, want er is geen wereld en er is geen lichaam, er is alleen, zolang we hier denken te zijn denkgeest, die als het ware droomt van een wereld en in een lichaam te zijn. We kunnen ons echter ‘bewust’ worden van dat mechanisme wat we denkgeest noemen. Ons bewust worden dat elke gedachte die we hebben uit ego, HG, en de waarnemende keuzemaker bestaat,  dus uit zonde, schuld, angst, uit Liefde en uit de waarnemer/keuzemaker voor een van die twee.

Er is geen een gedachte die deze keuzes niet in zich heeft, zolang ik (denkgeest) denk, geloof en ervaar hier in een wereld te zijn in een lichaam en ik/we dus volledig verantwoordelijk zijn voor elke gedachte die we verkiezen te hebben.
Lees ik voorgaande zin olv de ego keuze dan zal ik wederom vormen van zonde, schuld en angst in mijzelf kunnen waarnemen, kies ik voor lezen/kijken olv HG/J dan zal ik hier oordeelloos naar kunnen kijken, en mijzelf kunnen vergeven, omdat ik ‘weet’ dat ik me slechts vergiste in wat ik ben, (niet lichaam maar denkgeest) en niet meer voor deze zelf-sabotage/zelfhaat wil kiezen.
Zonder dit ego mechanisme van zelf-sabotage en zelfhaat onder ogen te zien is het onmogelijk om een pad zoals ECIW echt te ‘doen’. Het zichzelf saboterende mechanisme van de keuze voor ego zal er alles aan doen dit ‘leren’ te saboteren, niet om een soort persoonlijke reden, maar simpelweg omdat het egomechanisme alleen dat kan doen waar het voor gemaakt is en dat is koste wat kost in afscheiding blijven, dus uit de buurt van God, uit de buurt van Liefde zien te blijven, onderwijl zichzelf wijsmakend dat het juist opzoek is naar liefde. Vandaar onderschat de kracht en slimheid van de egodenkgeest niet, neem simpelweg er de verantwoordelijkheid voor, het zijn immers ‘maar’ gedachten (dromen), waar ik voor kies, en kies opnieuw en vergeef elke weerstandsgedachte die tijdens dit proces, in elke gedachte voorbij komt.

 

 

 

7 reacties
 1. Dank je Annelies, ook voor de link naar het filmpje van Kenneth. Hij heeft zo enorm veel wijsheid met ons gedeeld in alles wat hij hier in deze illusoire wereld heeft gemanifesteerd… Grappig ergens, de grootste spirituele leraar van deze tijd, en toch vrijwel onbekend behalve bij het relatief kleine clubje cursus studenten op de wereld.

  Geliked door 1 persoon

  • illusje zei:

   Tja, Ken zei altijd dat het een wonder mag heten dat er nog zoveel studenten zijn, als je werkelijk door hebt wat ECIW zegt.

   Like

   • Frits zei:

    En wat als ECIW ook onzin is? Dat zou zo maar kunnen, want als er geen wereld is, met andere woorden: als alles wat we hier ervaren illusie is, dan moet elk boek in de illusie ook illusie zijn. Er kan niet iets waar zijn in iets dat niet waar is.

    Geliked door 1 persoon

 2. illusje zei:

  Dat is precies wat dit blogje en het vorige beschrijft. Wat/wie stelt deze vraag, wie/wat is dat wat illusie als een illusie kan benoemen, en herkennen. Kan illusie zichzelf bevragen? Alleen een gedachte kan dat, omdat er alleen gedachte is. ECIW is een gedachte, de wereld en alles wat we denken en geloven te zien is een gedachte, een geprojecteerde gedachte. Als ik (denkgeest die alleen kan denken+projecteren) een boek zoals ECIW (of elk ander boek) als projectie serieus neem en denk en geloof dat een verzameling papier met zwarte inkt bedrukt op zich iets is dan is ECIW niet waar, want de vorm op zich betekent niets, door de vorm serieus te nemen wordt de illusie juist versterkt.
  Elke vorm, boeken, lichamen enz. enz serieus nemen, waar maken, als iets op zichzelf zien, versterkt de illusie.

  De gedachte die zichzelf kan bevragen moet wel de gedachte zijn die in staat is elke gedachte als louter gedachte te herkennen.
  En deze gedachte moet dan wel een andere gedachte zijn dan de gedachte die een hele illusoire wereld bij elkaar kan denken en vervolgens kan bedenken, net te doen alsof dit alles niet vanuit een bedachte gedachte komt, maar vanuit ‘iets’ anders dan dat.
  De gedachte die dus een sprookje, een verhaal heeft bedacht, een illusie (de wereld) en ‘vergeet’ dat het dat heeft bedacht, is en blijft ondanks dat ‘vergeten’ toch een gedachte.
  En die gedachte die onderdrukt wordt door het geloof in de gedachte dat sprookjes ‘waar’ zijn, kan niet voor altijd onderdrukt worden.
  Dus nee, er kan niet iets waar zijn in iets dat niet waar is. Gelukkig maar! Dat wat niet waar is, is niet waar en de gedachte die dit denkt en doorziet is dus waar…

  Like

 3. Mark zei:

  Dank voor de vertaling. De cursus is zo -frustrerend- eenvoudig en ik slaag er telkens in haar gecompliceerd te maken. Wat me steeds duidelijker word is mijn weerstand tegen wat ik denk te willen. Eeuwig Geluk. (maar wel op mijn manier)
  Wat me het meest verrast is dat ik, achterom kijkend, veranderd ben. Oftewel: gewoon doorgaan met wat me triggert, boeit, inspireert.

  Ben een half jaar geleden opnieuw met de werkboeklessen begonnen. Ik dacht dat ik die al kende en sta iedere dag versteld over wat ik lees. Of het voor de allereerste keer is. Voel me een begenadigd mens.

  Geliked door 1 persoon

 4. illusje zei:

  Dank voor je reactie Mark. Ben toch wel even in verwarring met wat je bedoelt met “bedankt voor de vertaling”…
  Deze blog over zelfhaat is geen vertaling hoor, al mijn blogs komen voort uit mijn eigen ervaringen met het doen van de Cursus.
  Wat ik wel laat vertalen en uitgeef via mijn uitgeverij Inner Peace Publications zijn onder andere boeken van Kenneth Wapnick.
  Zie https://innerpeacepublications.nl/

  Ja dat is een ervaring die iedere student van ECIW zal herkennen, door de gelaagdheid van de Cursus en het proces dat je doorloopt als je de Cursus doet kom je elke keer weer schijnbaar nieuwe lagen tegen.

  Harte groet,
  Anelies

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: