Lastig

Een van de lastigste dingen die men tegenkomt als men de Cursus werkelijk serieus doet, is te erkennen dat elke gedachte die ik heb uit mijn eigen denken komt, uit mijn denkgeest, omdat ik louter denkgeest ben en niet een lichaam met hersenen die denken. Ik denk wat ik op enig moment denk en die gedachte wordt geboren in mijn denken. En dat denken zie ik terug als iets buiten mij, dat denken wordt geprojecteerd. Denk te zien dus, want wat ik buiten mij denk te zien is een projectie die reflecteert wat ik denk. Dus wat ik buiten mij denk te zien is een weerspiegeling en kan nooit de oorzaak zijn van wat ik denk. De oorzaak ligt in mijn eigen denken, en omdat er maar één denkgeest is, gaan die gedachten altijd over ‘mij’. In deze wereld bestaande uit schijnbaar persoonlijke projecties, kan ik alleen maar vanuit een zgn. ‘eigen’ focus ‘zien’ en ‘ervaren’.

Dus als ik denk en waarneem dat een ander mij onheus bejegend, aanvalt, onrecht aandoet dan is het enige wat aanvalt mijn eigen gedachten over mijzelf, welke ik weerspiegeld zie in iets buiten mij.
Dit is lastig, maar ook ‘lastig’ is een gedachte die geboren wordt in mijn denken. Ik heb dus vooral last van mijn eigen ‘lastig’ gedachte. En ervaar ik ‘lastig’ niet om de reden die ik denk. Er is niets ‘lastig’ buiten mij, er is een gedachte die ik als ‘lastig’ ervaar en losgekoppeld van de bijbehorende projectie, geen andere functie heeft dan mij (denkgeest) in de afscheiding, in on-werkelijkheid te houden.
Het gevoel van ‘lastig’ is dus wederom een van de verdedigingen van mijn keuze voor ego denken.
Dit wordt ervaren als een zeer krachtige reflex die door angst stevig op z’n plaats wordt gehouden. Want waar zou ik zijn zonder mijn angst + projecties?
Er is veel oefening en veel bereidwilligheid voor nodig mezelf te stoppen van de reflex alles en iedereen buiten mij te zien en alles en iedereen buiten mij als de oorzaak, de schuldige te zien van alles wat mij lijkt te overkomen.

Maar het is mogelijk, elke keer als ik me beledigd voel, genegeerd, afgewezen, boos, jaloers, gewantrouwd stop ik mijzelf en zeg, dit komt uit mijn denken en nergens anders vandaan. Ik ben degene die dit denkt op dit moment, ik kan beslissen hiermee door te gaan of dit te stoppen en er anders naar te kijken. Dat wat ik buiten mij zie is niet de oorzaak, maar slechts een reflectie van wat ik denk. Dan neem ik de gedachte + projectie terug in mijn denkgeest en beslis dan de gedachte + projectie aan de HG/J kant van mijn denkgeest te geven, terug te geven aan Liefde dus, in plaats van aan de ego kant van mijn denkgeest, aan angst dus, en Vergeef.
Verder doe ik niets en blijf rustig en stil op mijn waarnemende denkgeest post zitten. En laat elke nog voorbijkomende tegenstribbelende gedachte meteen afvloeien naar de HG/J kant van mijn denkgeest.

En mijn ervaring is altijd, dat de rust dan wederkeert in mijn denken en ik dan altijd plotseling heel anders tegen een zgn ‘situatie’ aan kijk en vanuit vrede precies weet wat te zeggen en of te doen. Dit proces gaat steeds sneller, omdat mijn bereidwilligheid nu zo groot is dat ik geen andere keuze meer wil maken dan voor HG/J denken (Liefde) in plaats van voor ego denken (angst).

Dit vereist veel oefening, elke seconde, bij elke gedachte, dag in dag uit, jaar in jaar uit, zolang als het nodig is.
En elke gedachte + projectie is mijn leermateriaal, mijn oefenmateriaal en mijn enige ‘werkelijke’ functie zolang ik ‘ervaar’ is nu Vergeving geworden. Dat is mijn Speciale Functie zolang ik mijzelf hier in een wereld ervaar, een wereld van louter gedachten en projecties, want ‘Er is geen wereld…”:

“Er is geen wereld! Dit is de kerngedachte die de cursus probeert te onderwijzen. Niet ieder is bereid dit te aanvaarden en ieder moet zo ver gaan als hij zich kan laten leiden langs de weg die hem naar de waarheid voert. Hij zal terugkeren en weer verder gaan, of misschien een tijdje ervoor terugwijken en terugkeren eens weer” (WdI.132.6:2-5).

15 reacties
 1. Frits zei:

  Ja, dat is heel “lastig” en je moet voortdurend op je hoede zijn.

  Ik ben blij dat je weer eens even één van mijn favoriete uitspraken van de Cursus aanhaalt: “ER IS GEEN WERELD!” Samen met McKenna’s “WAARHEID BESTAAT!” maakte dit het “verhaal” voor mij compleet.

  Geliked door 1 persoon

 2. illusje zei:

  Ja, het is echt de kerngedachte van de Cursus, als dat niet geaccepteerd wordt uiteindelijk, heeft ECIW doen geen enkele zin en of effect. Men kan dan beweren ‘de Cursus werkt niet’, maar het werkt niet, omdat men niet accepteert, laat staan doet wat de Cursus ons aanbied te leren. Mij hierover vervolgens schuldig voelen, of boos is dan ook weer niets anders dan de verdediging en mijn eigen keuze voor de egodenkgeest kant van de denkgeest.
  Er is geen ontkomen aan 🙂

  Like

 3. goh laat ik nu net deze morgen een woeste denkgeest hebben die allerlei dingen uit het verleden erbij haalt en dit eigenlijk het liefst op de persoon wil projecteren, hem eens stevig de waarheid zeggen. Oei. dank voor dit delen deze ochtend.

  Geliked door 1 persoon

  • egodenkgeest van de denkgeest? zover ben ik nog niet in ECIW. Hoe zit dat met al die definities uit ECIW. Zijn het geen trucjes om het ik in stand te houden? Merk namelijk dat ik zelf even vast loop in autolyse en verder onderzoek. Hoe kijken jullie daar tegenaan over het definieren?

   Like

 4. Frits zei:

  @ Mayamariah: De definities worden vanzelf duidelijk hoe langer je met de Cursus aan de slag gaat. Ik heb na zeven jaar Cursus nog steeds momenten dat ik iets “snap” wat ik eerder niet in staat was te zien. Eén ding is wel zeker, de Cursus levert geen trucjes.

  Geliked door 1 persoon

  • Frits zei:

   maar misschien spreek ik voor mijn beurt, dit is mijn blog natuurlijk niet… (excuus)

   Like

 5. illusje zei:

  Ik zou het zelfde gezegd kunnen hebben dus, Mayamariah…
  En jij bepaalt zelf of het trucjes zijn waarmee jijzelf je ego versie van jezelf in stand wilt houden of niet 😉
  Het is dus nooit de methode zelf, of dat nu ECIW of autolyse of wat dan ook is, het is je eigen weerstand ertegen. Weerstand die als enig doel heeft jezelf uit Waarheid te houden. Dus ik zou zeggen gewoon doorgaan met naar je weerstanden te kijken, je hebt ze nodig als, zoals de Cursus zou zeggen ‘Vergevingsmateriaal’, oftewel leren wat Waar is door onwaarheid te doorzien en daardoor te ontmantelen.
  Succes, je staat er niet alleen voor, want er is alleen Eén…

  Like

 6. En jij bepaalt zelf of het trucjes zijn waarmee jijzelf je ego versie van jezelf in stand wilt houden of niet
  hmm deze is wel diep illusje, ik neem hem mee.

  Like

  • En jij bepaalt zelf of het trucjes zijn waarmee jijzelf je ego versie van jezelf in stand wilt houden of niet
   ik heb hem begrepen en is lastig te verwoorden maar komt neer op dit, mijn denkgeest laat mij denken dat een cursus of boek bestuderen weer een trucje is om een denksysteem in hand te houden en ons bezig te houden. Dit kan de truc van mijn ego zijn want waarom zou ik niet open kunnen staan om een cursus waar te nemen. De truc van mijn ego is dus veroordelen. mm het wordt steeds ingewikkelder en interessanter.

   Like

 7. illusje zei:

  Ja, nu lijkt het nog ingewikkeld, omdat het ego ingewikkeld is, en het is ingewikkeld, omdat het volkomen chaotisch is, met als enig doel een rookgordijn op te trekken voor Waarheid. Het ego is een rookgordijn, meer niet. Dus naarmate je het egodenken doorkrijgt en de onzinnigheid en de onwerkelijkheid ervan gaat inzien, wordt het juist steeds eenvoudiger, en zal je jezelf uiteindelijk weer terugvinden in Waarheid. En dat is de Eenvoud Zelve 😉

  Like

  • ingewikkeld omdat de ego sabotage verschijnselen laat zien, ja een rookgordijn meer niet…leuk. het vraagt daarbij ademwerk pff pff

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: