Wat ik leer én onderwijs

Waar ik steeds meer van doordrongen raak en wat ik steeds beter leer terwijl ik de Cursus doe is dit:

‘Het geheim van de verlossing is slechts dit: dat jij dit jezelf aandoet. Wat
ook de vorm van de aanval is, dit is nog steeds waar. Wie ook de rol van
vijand of van aanvaller op zich neemt, dit is nog steeds de waarheid. Wat
ook de oorzaak lijkt van enig leed of lijden dat je voelt, dit is nog steeds
waar. Je zou namelijk helemaal niet reageren op figuren in een droom
waarvan je wist dat je die droomde. Laat ze zo haatdragend en kwaadaardig
zijn als ze maar zijn, ze kunnen geen effect op jou hebben, behalve
wanneer jij naliet in te zien dat het jouw droom is.

Is deze ene les geleerd, dan zal ze jou bevrijden van elke vorm van lijden.
De Heilige Geest zal deze ene alomvattende les van bevrijding herhalen
tot ze is geleerd, ongeacht de vorm van lijden die jou pijn bezorgt. Welk
leed jij ook bij Hem brengt, Hij zal met deze heel eenvoudige waarheid
antwoord geven. Want dit ene antwoord zal de oorzaak wegnemen van
iedere vorm van verdriet of pijn. De vorm beïnvloedt Zijn antwoord allerminst,
want Hij wil jou slechts de ene oorzaak van alle onderwijzen, ongeacht
hun vorm. En jij zult begrijpen dat wonderen de eenvoudige uitspraak
weerspiegelen: ‘Ik heb dit gedaan, en dit is wat ik ongedaan wil
maken.’

Breng dan ook alle vormen van lijden naar Hem die weet dat elk ervan is
als de rest. Hij ziet geen verschillen waar er geen bestaan, en Hij zal jou
leren hoe elk daarvan veroorzaakt is. Niet een heeft een andere oorzaak
dan alle andere, en ze worden allemaal met gemak ongedaan gemaakt
door slechts één enkele les die waarlijk is geleerd. De verlossing is een geheim
dat jij alleen voor jezelf hebt weggehouden. Dit is wat het universum
verkondigt. Maar aan haar getuigen schenk jij totaal geen aandacht.
Want zij getuigen juist van wat jij niet wilt weten. Ze lijken dat voor jou
geheim te houden. Toch hoef je slechts te leren dat je er alleen maar voor
gekozen hebt om niet te luisteren, niet te zien.

Hoe ánders zul je de wereld zien wanneer je dit hebt ingezien! Wanneer
je de wereld jouw schuld vergeeft, zul jij er vrij van zijn. Haar onschuld
vereist niet jouw schuld, noch berust jouw schuldeloosheid op haar zonden.
Dit is het voor de hand liggende; een geheim dat voor niemand dan
jouzelf is weggehouden. En dit is het wat jou gescheiden van de wereld
heeft gehouden, en jouw broeder gescheiden heeft gehouden van jou. Nu
hoef je nog maar te leren dat jullie beiden onschuldig zijn, of schuldig.
Het enige dat onmogelijk is, is dat jullie niet gelijk zijn aan elkaar; dat ze
beide waar zijn. Dit is het enige geheim dat nog geleerd dient te worden.
En het zal geen geheim zijn dat jij genezen bent’ (T27.VIII.10-13).

En ik lees dit niet als lichaam, ik lees dit in het bewustzijn dat er alleen denkgeest is, dus dat ‘ik’ ook denkgeest ben.
Als je dit als lichaam, dus als persoon, persoonlijk genomen leest dan zal je alles letterlijk nemen en denken dat als er Heilige Geest, of ‘Hem’ staat waar je iets aan moet geven, er iets buiten je is waar je iets aan moet afgeven, en dat is niet wat ECIW bedoelt te zeggen.
Lees je dit als denkgeest, waarmee wordt bedoeld, met je hart, je gevoel, je intuïtie, je Heilige Geest, dan zie je alles als symbool en kan het mij als symbool leren welke obstakels ik als denkgeest heb opgeworpen tegen terug herinneren in Liefde, in Eenheid, in Waarheid, in God.
ECIW ontmoet ons waar we denken te zijn, en dat is in een wereld die door ons als ‘waar’ wordt gezien en waar vorm, betekenis en woorden aan wordt gegeven.
ECIW gebruikt deze voor ons herkenbare zaken, niet letterlijk, maar als symbolen die voor ons herkenbaar zijn. Alles krijgt dus een andere functie, een liefdevolle functie, in plaats van de functie van angst die de egodenkgeest eraan gegeven heeft.
En ook de egodenkgeest is niet iets buiten ons. Ook de egodenkgeest is niets anders dan een keuze, door mij gemaakt als zijnde de waarnemende/keuzemakende denkgeest, die zich hiervan nu bewust aan het worden is en gaat begrijpen en inzien dat elke gedachte een keuze is en dat ik als denkgeest bij elke gedachte bewust kan kiezen of ik mijzelf, de denkgeest, onder leiding van ego of van Heilige Geest denkgeest wil stellen.

Dus ja, zoals in voorgaande Cursusaanhaling te lezen is:

‘Laat ze zo haatdragend en kwaadaardig zijn als ze maar zijn, ze kunnen geen effect op jou hebben, behalve wanneer jij naliet in te zien dat het jouw droom is’(T27.VIII.10:6).

…kan ik alleen maar weer concluderen, ´ik voel nooit onvrede om de reden die ik denk´ (WdI.5) en ‘Ik zou in plaats hiervan vrede kunnen zien’(WdI.34)

En zo wordt alles en iedereen een symbool, een verlossend symbool en dus hulpmiddel wat mij helpt terug herinneren in Waarheid.

Ik leer steeds beter te luisteren naar die zachte rustige stem, die niet dwingend is, de Heilige Geest kant van mijn denkgeest, boven de harde dwingende stem van de egodenkgeest kant van de denkgeest.
Dus als ik enige haast, onrust, stress, boosheid, irritatie, tijdsdruk enz. waarneem, mij aangedaan door andere buiten mij, in wat voor vorm dan ook, dan weet ik zeker dat ik voor de egodenkgeest kant heb gekozen en het enige wat ik dan kan doen is opnieuw kiezen. Voel ik me daarbij schuldig, zondig, angstig en neem ik aanval en verdediging waar bij mijzelf, dan weet ik weer dat ik voor de egodenkgeest kant van mijn denkgeest heb gekozen en kan ik weer opnieuw kiezen. Als ik daar weer geïrriteerd door wordt, weet ik alleen dat ik weer voor de egodenkgeest kant van mijn denkgeest heb gekozen enz. enz.
Verdwijnt dit alles doordat ik bereid ben elke gedachte te vergeven en voel ik vrede, vreugde en rust dan weet ik dat ik voor de Heilige Geest kant van mijn denkgeest heb gekozen én daarnaar heb geluisterd. Dit zorgt voor een grote rustige helderheid, waarbij ik ook precies zal weten wat te doen en wat niet.

Bij dit alles is het goed te beseffen dat het proces van ontwaken weliswaar als zwaar zal worden ervaren, van wegen de weerstand (angst) van de egodenkgeest, maar dat terugherinneren in Liefde alleen maar een liefdevol doel kán zijn, als we het proces maar steeds onder leiding stellen van de liefdevolle stem van onze juist gerichte-denkgeest (HG denkgeest).
De Cursus zegt hierover:

‘En als je bemerkt dat je weerstand sterk en je toewijding zwak is, ben je er nog niet klaar voor. Vecht niet tegen jezelf’ (T30.I.1:6-7).

Immers vechten tegen jezelf is gewoon weer kiezen voor de egodenkgeest kant van je denkgeest boven de HG kant van je denkgeest.
We kiezen dus niet op de eerste plaats voor lastige of niet lastige situaties in de vorm, we kiezen op de eerste plaats voor welke denkgeest kant van onze denkgeest: ego of HG. En dan pas volgen de projecties en getuigen dan van welke keuze wij als denkgeest hebben gemaakt.

Het is dus onzin om te beweren dat ik kies voor een bepaalde ziekte of ramp die mij of een ander overkomt. Het enige wat er is gebeurt is dat ik koos voor ego of voor HG, voor angst of voor Liefde, voor afscheiding of Eenheid. En daaruit komen bepaalde projecties voort, die al vastliggen, want alle egoprojectiemogelijkheden zijn in één keer ontstaan, in één grote big bang chaos explosie en zijn ook weer verdwenen. Want dat is de eigenschap van explosies, dat ze er zijn en meteen ook weer weg zijn, ze zijn namelijk zelfvernietigend. Dus de egodenkgeest is een explosief, zichzelf vernietigend denksysteem. Wat alleen maar in stand wordt gehouden door ons geloof erin en zich steeds weer moet herhalen om in stand te kunnen worden gehouden.
De Cursus noemt dit denksysteem dan ook ‘een nietig dwaas idee’, een gedachte die serieus wordt genomen en daardoor in staat tot zowel verwezenlijking als (schijnbaar) werkelijke gevolgen.
Ik dank dan ook symbolisch al mijn projecties voor de spiegel die ze mij voorhielden en houden in de wetenschap dat we als elkaars ‘verlossers’, samen als onverbrekelijk geheel ons weer terug mogen herinneren in waar we nooit uit zijn weggeraakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: