Manipulatie

Manipuleren is proberen iets voor elkaar te krijgen ten gunste van mijzelf, door de ander zo te sturen, dat ik mijn zin krijg, zonder dat deze daar erg in heeft. Dat is hoe de wereld van de ego-denkgeest werkt. Nooit een gezamenlijk doel altijd een afgescheiden doel. Individueel, of in groepen het is steeds hetzelfde afscheidingsidee.

Het zit heel goed verborgen in alles en iedereen doet het in de droom, zonder uitzondering. Als baby begint het al, door te schreeuwen als er een honger impuls is, zodat de moeder aan komt gesneld met de borst of de fles.

En tijdens de hele opgroeifase is manipulatie de belangrijkste leerschool voor de ego-denkgeest, het wordt er sterk en groot van.

Het zit dus ingebakken als een groef in de ego-denkgeest geprojecteerd als een groef in de hersenen en daardoor in het hele lichaam.

En vervult vanaf dat moment z’n ego-taak:  afscheiding in stand houden.  En verder manipuleren we ons hele leven door elke minuut, in het spel van geven en nemen, de manier van overleven in de speciale relatie in wat voor vorm dan ook.

Als we daar aan voorbij willen gaan moet dat eerst in alle eerlijkheid worden gezien. En zelfs bij dat kijken is alertheid noodzakelijk om te zien hoe ook daar de manipulatie mee doet, gewoon als automatisme. De ego-dengeest doet nml altijd mee. Zolang we ons hier op aarde in de droom rond zien lopen is het er ook, en het verst dat we kunnen komen in het voorbij gaan aan het ego is het te zien en er niet op te reageren, omdat het totaal is doorzien en geen greep meer heeft en het totaal vergeven kan worden.

Helemaal weg zal het ego pas zijn als God de laatste stap heeft gezet, en daar valt niet over te praten, niet omdat het niet mag, maar omdat het niet kán. Dan is het idee van een ego gewoon onmogelijk. Zodra er iets is om over te praten en er gepraat wordt is er nog steeds de ego-denkgeest en in het best haalbare geval gegeven aan Jezus en of de Heilige Geest wordt er een andere functie aan geven, zodat de begrenzingen van het ego wegvallen en Liefde zich kan uitbreiden en het lichaam een kanaal wordt voor Liefde.

Ondertussen tot het zover is, zijn het als we dat willen en bereid zijn dat zo te zien, samen met Jezus als Leraar hierin, vergevingslessen.

Als ik er even heel goed naar kijk en heel eerlijk, is inderdaad alles in de wereld gebaseerd op manipulatie met als enig doel dus de afscheiding in stand te houden. Het heeft dus geen zin om dat stuk voor stuk langs te lopen. Het dient zich vanzelf aan en dan is het de alertheid hebben om het als waarnemer te zien gebeuren. En daarna de keuze te maken, negeren, afwijzen, afkeuren, wegstoppen, goedkeuren, het lekker vinden, er een kick van krijgen, bevrediging kortom voor het ego kiezen of het aan Jezus geven omdat ik er geen zin meer in heb, het zinloos vindt en het ánders wil.

Dus zodra ik manipulatie waarneem bij mijzelf of bij een ander, waarbij ik me dan goed moet bedenken dat ik het herken in mijn denken en het dus over mij gaat en niet over die ander, kan ik de keuze maken. Als ik het aan Jezus geef om er samen naar te kijken kan ik het losmaken van de vorm het terugnemen in de denkgeest en het laten vergeven, zodat het oplost. Ik hoef het dus niet te analyseren in de vorm, ik hoef het alleen maar te zien het waar te nemen en dan de keuze maken. Ik zal dan ook precies weten, horen wat te doen, hoe te handelen en dit zal altijd de meest liefdevolle manier zijn, ook al lijkt dat in de vorm niet zo te zijn op het eerste gezicht.

Zoals in Een cursus in wonderen staat:

En wat hij hoort kan zonder meer heel verbijsterend zijn. Het kan ook ogenschijnlijk helemaal niet van toepassing zijn op het voorliggende probleem zoals hij dat ziet, en kan de leraar zelfs met een situatie confronteren die hem in grote verlegenheid lijkt te brengen. Dit zijn allemaal oordelen die geen waarde hebben. Ze zijn van hemzelf en komen voort uit een armoedig zelfbeeld dat hij achter zich zou kunnen laten. Vel geen oordeel over de woorden die tot je komen, maar biedt ze in vertrouwen aan. Ze zijn veel wijzer dan de jouwe. Gods leraren beschikken over Gods Woord achter hun symbolen. En aan de woorden die ze gebruiken geeft Hij Zelf de kracht van Zijn Geest, en verheft ze van betekenisloze symbolen tot de Roep van de Hemel zelf.’ (H21.5:1-9)

Kortom manipulatie waarnemen is zeer belangrijk en absoluut noodzakelijk, anders kan het niet genezen in de denkgeest. En dat gaat absoluut makkelijker als er aan het ego voorbij is gegaan omdat dan schuld/zonde niet meer in de weg zit als extra barricade/sluier. Vandaar dat kijken samen met Jezus en of de Heilige geest zo belangrijk is en onontkoombaar als we het echt ánders willen, omdat Hij voorbij het ego is gegaan en daardoor ons op de juiste weg kan voorgaan.

huilbaby_(Medium)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: