Woede


‘Woede is nooit gerechtvaardigd. Aanval heeft geen bestaansgrond. Hier is het dat de uitweg uit de angst begint, en hier ook zal die worden voltooid. Hier wordt de werkelijke wereld in ruil ontvangen voor dromen van verschrikking. Want op deze grond berust vergeving en is ze slechts natuurlijk.’ (T30.VI.1:1-5)

Ik heb dit erg misverstaan en alleen gelezen dat woede nooit gerechtvaardigd is en ik me juist schuldig ging voelen als er woede was. En daardoor weer voor de oude groef de verslaving van het ego koos, met als enige doel het ego instant te houden en woede als voedsel als brandstof aan het ego te geven.

Er zit meer achter heb ik ontdekt in de praktijk…

Inderdaad woede is niet te rechtvaardigen, maar dan in de betekenis dat ze niets is, ze vertegenwoordigt alleen maar de strijd binnen het ego droomgebied. Het gevecht van de egodenkgeest tegen zichzelf alleen gevoerd om hetzelfde ego in stand te houden. In die zin dient het geen enkel doel, vechten tegen windmolens. Heeft inderdaad geen enkele bestaansgrond.

Bedenk dan, leraar van God, dat woede een werkelijkheid ziet die er niet is; toch is de woede het zekere bewijs dat jij in de feitelijkheid ervan gelooft. Nu is een uitweg onmogelijk, tot je inziet dat je hebt gereageerd op je eigen interpretatie die je op de buitenwereld hebt geprojecteerd. (H17.9:7-8)

Maar zoals eerder is gezegd de Heilige geest kan alles gebruiken mits ik het hem aanbied.

En dat wordt bedoeld met dat door diezelfde woede helemaal onder ogen te zien en er samen met J naar, te kijken mij de uitgang uit de angst wordt getoond.

De woede aan het licht brengen er naar kijken samen met J, niet wegstoppen vanuit schaamte, schuld, zonde kortom angst. Dat is de enige uitweg, dan wordt niet op de eerste plaats de vorm als oorzaak gezien, maar het onderliggende angstmechanisme van de egodenkgeest, dáár ligt de oorzaak en daar ligt de oplossing, de enige uitweg uit de angst.

Woede geven aan HG/J ziet eruit als een klein woedend kind dat op de grond een driftaanval heeft en dan liefdevol opgepakt wordt door J en getroost wordt tot het kalm wordt.

En dan voelt vergeving als volstrekt natuurlijk en woede als volstrekt onnatuurlijk.

 

 

 

Hilf, Herr Jesu, laß gelingen,
Hilf, das neue Jahr geht an!
Laß es neue Kräfte bringen,
Daß aufs neu’ ich wandeln kann!
Neues Glück und neues Leben
Wollest du mir aus Gnaden geben.

 

 

2 reacties
  1. JWKaiser zei:

    ja, lekker – helemaal de spijker op z’n kop weer. Zo zit die dynamiek echt in elkaar.

    Like

  2. Hier zie je inderdaad weer het belang van een goede interpretatie van de Cursus. Het is mogelijk om uitspraken verkeerd te interpreteren en dan worden ze vervormd tot het tegendeel van wat er bedoeld wordt. Zo zal repressie van woede die er nu eenmaal soms is leiden tot versterking van het ego en vooral tot het oproepen van projecties van mensen die de onderdrukte woede uitbeelden. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Alles gaat terug op het gegeven dat de wereld een droom is en als zodanig bestaat er niets. Je kunt niet kwaad zijn op iets wat niet bestaat. De juiste volgorde is inderdaad eerst volkomen doorvoelen dat de wereld een droom is en dan pas weten dat woede niet gerechtvaardigd is. Als mensen denken dat de wereld echt is dan leidt repressie van woede alleen maar tot meer ellende en versterking van het ego en daarbij behorende projecties. 

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: